Wat zijn de afvalregels bij een bedrijf aan huis?

Bedrijven zijn verplicht om afval te scheiden en verwerken. Ook voor eenmanszaken zijn deze regels van kracht. Hoe zit dat  als je een bedrijf aan huis hebt? Ook dan is het zo dat je deze verantwoordelijkheid draagt. Je kan voor de verschillende afvalstromen een restafvalcontainer laten plaatsen bij je thuiskantoor. Zorg dat je een contract hebt met een inzamelaar om het te verwerken. Dit is juist voor eenmanszaken niet zo heel gemakkelijk. Het is dus goed om eens te kijken hoe het zit met de regels en mogelijkheden. 

Laten inzamelen door de gemeente

Een manier om te voldoen aan de verplichting om afval op een goede manier aan te leveren is door het te laten inzamelen door de gemeente. Dit is vooral mogelijk wanneer je bedrijfsafval niet veel verschilt van je huishoudelijk afval. Het is dan vaak zo dat je hiervoor reinigingsrecht betaalt. Je hoeft dan echter niet zelf naar de milieustraat, dus dat scheelt weer in de kosten. Hoeveel je kwijt bent zal per gemeente verschillen. Sommige rekenen in hoeveelheid afval, andere hebben een vaste prijs per maand. Dit kan je vaak op de gemeentesite gewoon uitzoeken.

Werken met een particuliere inzamelaar

Het is vaak voordeliger om een particulier bedrijf voor de inzameling in te schakelen. Je betaalt dan vaak een vast bedrag per maand op basis van de hoeveelheid afval die je maandelijks te verwerken hebt. Je huurt een rolcontainer via Bedrijfsafval.nl en je bent al goed op weg. Je kan er zeker van zijn dat alles op tijd wordt opgehaald. Zorg wel dat je met een inzamelaar werkt die op de officiële lijst van de overheid staat. Zo weet je zeker dat je kan voldoen aan de regels die hiervoor zijn opgesteld. Dit is de VIHB lijst.

Het huren van een container

Wanneer je een container wilt huren, dan is het belangrijk om dit op de juiste wijze te doen. De container moet bijvoorbeeld bedoeld zijn voor de specifieke afvalstroom waar jij mee te maken hebt. Bedenk je dat steeds meer soorten afval gescheiden moeten worden aangeleverd. Afhankelijk van de branche waarin je werkt, zal je meer van de ene stroom en minder van de andere hebben. Daarom moet je dit op een goede manier aanpakken. Vaak is het zo dat je meerdere containers nodig hebt. Daarom is het ook zo belangrijk om met een gespecialiseerd bedrijf te werken voor de huur ervan.