Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen om de energiekosten te verlagen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in de zonnepanelen opbrengst. Welk rendement leveren de panelen op? Welke factoren hebben daar invloed op? Op deze plek leer je er meer over zodat je direct een goede keuze kan maken.

De opbrengst per jaar

Een zonnepaneel heeft een gemiddeld vermogen van 360 Wp. Dit betekent dat de opbrengst rond 320 kWh zal liggen. Dit kan wel afhangen van bijvoorbeeld de ligging op het dak. Omdat een gemiddeld huishouden zo’n 3.500 kWh per jaar verbruikt, heb je dus 11 zonnepanelen nodig om alle elektriciteit die je nodig hebt zelf op te wekken. Bedenk je wel dat je in de zomer veel meer opwekt dan in de winter.

De factoren van invloed

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen precies opbrengen, is het ook belangrijk om te weten welke factoren daarin een rol spelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de dakoriëntatie, de hellingshoek van het dak, het vermogen van de zonnepanelen, welke soort zonnepanelen en het aantal dat je op het dak hebt liggen. Je hoeft hier niet allemaal zelf mee aan de slag. Er zijn experts die de panelen testen en ze met elkaar vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat alle verschillende modellen op de markt je kunnen bieden. 

Opbrengst per aantal

Het is goed om te weten hoe het met de opbrengst bij verschillende aantallen zonnepanelen gesteld is. Uitgaande van de 320 kWh die een paneel opbrengt. Kies je voor 8 panelen, dan levert dat 8×320 = 2.560 kWh op. Met een prijs van 40 cent per kWh bespaar je dus al snel €1.025,- per jaar. Ga je voor 12×320? Dan is dat 3.840 x 0,40 = €1.500,- aan besparing per jaar. Met 16 zonnepanelen wordt de rekensom 16×320 = 5.120 x 0,40 = €2.050,- per jaar aan besparing op de kosten.

Zelf elektriciteit opwekken

Het is voor veel huishoudens mogelijk om voldoende op te wekken om zelfvoorzienend te zijn. De panelen gaan 25 jaar mee en zijn tegenwoordig in 4 jaar terug te verdienen. Dit betekent dat investeren vaak meer oplevert dan geld op de spaarrekening laten staan. Het levert tot wel 7% per jaar aan rendement op. De investering kent bovendien slechts een beperkt risico. Wanneer je dit vergelijkt met andere investeringen of met energiebesparende mogelijkheden is dit vaak de beste keuze.