Wanneer een bouwkundige keuring voor een woning uitvoeren?

Wil je graag een bouwkundige keuring door de experts van Huiskeur laten doen? Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is een belangrijke stap in de verkoop van een huis. Dit rapport geeft de koper namelijk inzicht in hoe het huis er voor staat en of er geen geborgen gebreken zijn die in de toekomst voor problemen kunnen zorgen. Het is dus belangrijk dat je deze keuring laat uitvoeren door een specialist en dat je zelf ook goed weet waar je op moet letten. In dit artikel leggen we graag meer uit.

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Een bouwkundige keuring laat een koper of verkoper uitvoeren door een extern en onafhankelijk keuringsbureau. Deze expert neemt een bezoek aan het huis en gaat vervolgens nauwkeurig de kwaliteit en huidige staat van een woning onderzoeken. Vervolgens worden de vondsten uitgewerkt in een rapport. In dit rapport worden er niet alleen potentiële gebreken benoemd, maar wordt er ook een kostenpost gemaakt over wat er nodig is om deze gebreken op te lossen. Het rapport zorgt ervoor dat potentiële kopers beter inzicht krijgen of het huis in een goede staat is, of de vraagprijs past bij het huis en of ze rekening moeten houden met potentiële hoge kostenposten in de jaren na de aankoop van de woning. Met behulp van dit rapport wordt er voorkomen dat je een huis koopt wat op de lange termijn niet binnen jouw budget past.

Het laten uitvoeren van een keuring

Wanneer is het tijd om een keuring te laten uitvoeren? Heb jij een woning op het oog, maar wil je graag een bouwkundige keuring laten uitvoeren voordat de verkoop officieel wordt, dan kun je dit meenemen in het koopcontract. In dit geval is het belangrijk dat de keuring binnen de wettelijke bedenktijd wordt uitgevoerd. Ook is het een mogelijkheid om de resultaten maximaal 17 na de bedenktijd te ontvangen. Soms heeft een verkoper zelf al een keuring laten uitvoeren en heb jij de mogelijkheid om het rapport op te vragen als potentiële koper. Ook heb je zelf de mogelijkheid om het rapport aan te vragen voordat je een bod plaatst. Houd er in dit geval wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van de keuring.  

Hoe verloopt een bouwkundige keuring?

Is het tijd om een keuring te laten uitvoeren? Dan wil je uiteraard weten welke onderdelen worden onderzocht voor het rapport. Dit kan per keuring verschillen en je kan vaak zelf aangeven wanneer je bepaalde gebieden wel of niet wil laten meenemen in het rapport. In vrijwel iedere keuring wordt er echter standaard gekeken naar de kwaliteit van de kruipruimte tot aan het dak. In oudere woningen wordt vaak gekeken of er geborgen lekkages zijn die voor vocht of schimmel kunnen zorgen.