Tips om het maximale uit je zonnepanelen te halen

Als je zonnepanelen wil, dan wil je daar uiteraard het maximale uit halen. Dit kan als je een kijkje neemt op Zonnepanelen.net. We geven je graag een aantal tips om echt het maximale eruit te kunnen halen. Neem daarom de tijd om dit artikel door te nemen en dan kun jij er in de praktijk al direct je voordeel mee doen, ervaar het zelf.

Tip 1: Verwarmen met airco

Je wil graag zelf energie opwekken en dat kan met zonnepanelen heel goed. Het is tevens ook erg duurzaam, maar om er het maximale uit te kunnen halen kun je ook nog kosten besparen door te verwarmen met airco. Dit kun je dan overdag doen wanneer dat de zon schijnt, dan kan de airco namelijk direct de energie van de zonnepanelen overnemen en dan heb jij dus gratis verwarming.

Tip 2: Salderen

Logisch dat de zonnepanelen overdag de meeste stroom opwekken, dan schijnt de zon namelijk. Maar er is niet altijd iemand om de stroom direct te gebruiken. Daarom kun jij de stroom dan terug leveren aan een energieleverancier. Het wordt dan verrekend met de energie die je hebt afgenomen, jouw energierekening wordt hierdoor lager, wat we salderen noemen.

Tip 3: Zonne-energie slim gebruiken

Je moet zoveel mogelijk gebruik maken van de energie die opgewekt wordt door je zonnepanelen. Stem daarom jouw gebruik af op de piekuren. Zo kun jij er aan denken om je wasmachine of vaatwasser dan juist overdag te laten draaien. Jouw zonnepanelen produceren overdag de meeste stroom en die kan direct worden gebruikt door deze apparaten. Een andere optie is dat je een accu aan gaat schaffen die de energie die is opgewekt op kan slaan als jij er niet bent. Je kunt dan later de energie gewoon gebruiken en optimaal benutten.

Tip 4: Controle panelen

Nog een laatste tip om het maximale uit je zonnepanelen te halen, controleer ze een aantal keer per jaar op vuil. Als er vogelpoep op zit, dan vermindert dat het rendement en dat wil je natuurlijk niet. Spuit ze daarom schoon met de tuinslang of gebruik een uitschuifbare wisser. De waterstraal mag dan niet te hard staan, gebruik ook geen schuurmiddelen of schoonmaakmiddelen. Het gaat er maar om dat ze weer schoon zijn en al het zonlicht op kunnen vangen zodat jij de energie weer kunt gebruiken.