Hout kopen? De populairste houtsoorten van nu

Als je hout wilt kopen, is het belangrijk dat je je bewust bent van de verschillende houtsoorten die beschikbaar zijn. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor het voor bepaalde toepassingen beter geschikt is dan andere. In deze blog bekijken we enkele van de meest populaire houtsoorten die momenteel verkrijgbaar zijn en bespreken we waarom ze een goede keuze zouden kunnen zijn voor je volgende project. Als je ook hout wilt kopen, ben je hier dus aan het juiste adres!

Vurenhout: Woontrends en hout kopen

Als het op populaire houtsoorten aankomt, spant vurenhout in Nederland toch echt wel de troon. Als je hout wilt kopen dat je voor meubels kan gebruiken en ook nog eens erg trendy en goedkoop is, is vurenhout de beste optie. Deze houtsoort staat in de volksmond ook wel bekend als steigerhout omdat vaak voor steigers wordt gebruikt in de bouw. Het is in verhouding vrij sterk maar toch licht. Het enige nadeel van deze houtsoort, als je dit hout wilt kopen, is dat het niet erg duurzaam is. Onbewerkt gaat vurenhout gemiddeld slechts vijf jaar mee.

Hardhout: Robuust hout kopen

Als je toch liever duurzamer hout wilt kopen, is hardhout een goede optie. Alhoewel hardhout eigenlijk een verzamelterm is voor verschillende soorten hout, zien we dat hardhout over het algemeen erg populair is. Voorbeelden van hardhout zijn onder andere eikenhout, walnoot en esdoorn. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten tropisch hardhout beschikbaar. Als je hout wilt kopen dat tot wel 20 of 25 jaar mee kan gaan, is hardhout dus een goede optie.

Douglas hout: Ideaal hout voor de tuin kopen

Een ander type hout dat eigenlijk zacht hout zou moeten zijn, maar door zijn kwaliteiten toch tot hardhout wordt gerekend is douglas hout. Als je hout wilt kopen voor de tuin, is douglashout dan ook een erg geschikte optie. Wel is het natuurlijk aan te raden om het hout te bewerken, om zo de invloeden van het weer en schimmels zo veel mogelijk tegen te gaan. Douglas hout kan van nature overigens ook erg goed tegen extreme weersinvloeden en wordt dan ook vaak gebruikt als tuinhout.

Verschillende soorten hout kopen

Elk van deze bovenstaande houtsoorten heeft zijn eigen unieke set eigenschappen, waardoor het meer of minder geschikt is voor verschillende toepassingen. Bij het hout kopen is het dus verstandig om je hierin te verdiepen. Eik is bijvoorbeeld een sterk en duurzaam hardhout dat vaak wordt gebruikt in meubels en vloeren. Vurenhout is erg populair, maar gaat daarentegen niet lang mee. Als tuinhout is het dus minder geschikt. Afhankelijk van waar je het hout voor nodig hebt, kan een van deze houtsoorten een betere keuze zijn dan de andere. Als je hout wilt kopen, weet je nu waar je op moet letten!