Hoeveel kosten bespaar je met een houtkachel?

Met een goedkope houtkachel kun je op twee verschillende manieren besparen. Dat kan namelijk op je energierekening en de uitstoot van CO2. Met een houtkachel kun je 100% besparen ten opzichte van het stoken met gas, omdat deze CO2 neutraal zijn. Je kunt op je energierekening maar liefst 50% besparen. Vaak begint men met eenzelfde missie en dat is besparen op de kosten van gas. De bedoeling is minder besteden aan gas, maar wel de warmte en gezelligheid in de woning te behouden. In Nederland kan het lange tijd koud zijn en daardoor kan het zijn dat er het merendeel van het jaar gestookt moet worden. Plaat je een houtkachel, dan kun je besparen op gaskosten. 

Kies de juiste houtkachel

Het hebben van een juiste houtkachel speelt een essentiële rol om te besparen. Het rendement, het vermogen en het soort spelen een grote rol, of je wel of niet bespaart. Je wilt zoveel mogelijk besparen en daarom kies je het beste voor een houtkachel CV, speksteenkachel of een HR houtkachel. Deze houtkachels hebben een hoog rendement en daardoor blijft er veel warmte behouden. Het zal ook sneller in de kamer warmer worden. Je dient het vermogen aan te sluiten op de grootte van je kamer, zodat je zo de kachel kunt stoken met de exacte hoeveelheid aan warmte. Het zal dan niet te veel en niet te weinig zijn. 

Het stoken van hoogwaardige kwaliteit haardhout 

Je kunt op genoeg plekken haardhout aanschaffen, maar de kwaliteit en prijs lopen uiteen. Zo krijg je bij de lokale houtboer voor 60 euro een kuub losgestort haardhout. Op internet wordt er gestapeld haardhout aangeboden voor ongeveer 180 euro. Vaak zit het verschil in het soort hout, hoe het aangeleverd wordt en wat het percentage aan vocht is. Het ideale vochtpercentage ligt rond de 20%. Je kunt dan het haardhout gelijk stoken en zo zorg je voor het hoogste rendement. En stook je het haardhout op de juiste manier, dan zul je tot een volledig verbranding van het hout komen. 

Hoeveel je precies kunt besparen

Aspecten zoals wat voor type houtkachel je hebt, hoe goed de isolatie is en welk type woning je hebt zijn belangrijk met hoeveel je precies kunt besparen. Heb je een moderne houtkachel en ongeveer 150 euro aan gestapeld ovengedroogde kuub haardhout met een percentage vocht van 20%, dan kun je al snel 200 euro per jaar besparen. Heb je een houtkachel CV en zorg je voor eigen haardhout, dan kan je tussen de 500 euro en 1.000 euro per jaar besparen.