Ik denk dat iedereen het wel kent: Panelen op het dak die groene energie opleveren voor je huis. Steeds meer mensen nemen zonnepanelen. Dit komt omdat het goed is voor het milieu en de meeste mensen kunnen hier heel veel geld mee besparen. Er komen wel veel vragen kijken bij zonnepanelen installeren. Dat is ook helemaal niet gek hoor. Hoe werkt het? Kan ik er geld mee besparen? Hoe gaat het in zijn werking? Dit zijn veel gestelde vragen dus vandaar dat wij de vraag beantwoorden. Hoe werken zonnepanelen nou eigenlijk precies?
Wist je trouwens al dat de basis van zonnepanelen al bedacht is in 1839. Edmond Becquerel ontdekte toen het fotovoltaïsche effect. Tot de dag van vandaag wordt dit effect nog steeds gebruikt in zonnepanelen.
Zonne energie opwekken
Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Dit komt omdat de zonnepanelen hele kleine lichtdeeltjes die uit de zonnestraling komt absorberen. De lichtdeeltjes die de zonnepanelen hebben geabsorbeerd die bewegen tussen verschillende lagen in het zonnepaneel. Hierdoor krijg je elektrische spanning en dan ontstaat er uiteindelijk energie. Je kan dit wel vergelijken met hoe een batterij werkt. Net als bij een batterij maken zonnepanelen gebruik van een positieve en een negatieve zijde. Als je deze twee zijden bij elkaar sluit krijg je elektroden die gaan bewegen en door deze beweging krijg je stroom.
Zonnepanelen systeem
De energie die de kleine lichtdeeltjes hebben gemaakt kan je niet zomaar gebruiken. Je moet deze gelijkstroom omzetten in bruikbare wisselstroom. Dit is de taak van de omvormer. Als de omvormer dat heeft gedaan kan je gebruik maken van de stroom voor je elektrische apparaten. De zonnepanelen zijn doormiddel van een kabel aan de omvormer gekoppeld en de omvormer weer aan de meterkast. Samen zorgen deze elementen ervoor dat jij genieten kan van stroom van zonnepanelen die jij gebruiken kunt voor elektrische apparaten die je gebruikt.
Zorg wel dat deze installatie gedaan wordt door een ervaren en gecertificeerde zonneplan monteurs. Zij zullen dan met jou overleggen hoe het allemaal moet gebeuren. Dit is zo gedaan. Via een app kan je supermakkelijk bijhouden wat tot nu toe jouw opbrengsten van jouw zonnepanelen zijn. Dit is dus superhandig. Zo kan je dus ook zien op welke soorten dagen je het maximale uit je zonnepanelen kan halen en welke dagen dat minder zouden zijn.
Wanneer het meeste stroom opwekken?
Hoeveel stroom je opwekt ligt natuurlijk aan het weer. Als zo zon veel schijnt met weinig schaduw dan op je meer stroom of dan op een donkere regenachtige dag. Op deze dagen wek je alsnog stroom op wees daar maar niet bang voor maar alleen wat minder dan op een zonnige dag. In de lente en zomer wek je dan ook vaak meer stroom op dan in de winter. Dat komt omdat de zomer dagen natuurlijk langer zijn en zonniger en de winter dagen donkerder en minder lang dan de zomer dagen maar dat spreekt natuurlijk voor zich. In de ochtend is het het beste om je zonnepanelen op het oosten te richten. Dan start de productie van de stroom wat sneller omdat in het oosten de zon opkomt.
Zonnepanelen plaatsen
Zoals je hebt kunnen lezen zijn zonnepanelen erg gunstig om te laten installeren. Je kunt er namelijk behoorlijk mee op de energierekening besparen. Je weet nu wat zonnepanelen doen en wanneer ze het meest rendabel zijn. Zonnepanelen installeren? Wij vinden het een goed idee!