Groepenkast samenstellen, hoe doe ik dat?

Een groepenkast samenstellen is een belangrijke stap. Het is namelijk de basis waarmee je verzorgt dat het gebruik van elektra bij jou in huis ook op de juiste wijze gebeurt. Elektra kopen doe je natuurlijk vooral op basis van wat je nodig hebt om alles op een goede manier te laten verlopen. Daar begint dan ook alles mee. Zo kan je de juiste onderdelen kopen om te zorgen dat je aan de slag gaan. Hoe je dat precies aanpakt kan je hier leren zodat je direct aan de slag kan gaan ermee.

Het soort groepenkast bepalen

Een groepenkast samenstellen is maatwerk. Het is in elk huishouden weer anders. Daarom is het ook belangrijk om hier vanaf de basis al rekening mee te houden. Dat doe je bijvoorbeeld door te kijken naar het soort groepenkast dat je moet gaan gebruiken. Gaat het om een 1 fase aansluiting of om een 3 fase aansluiting? Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar het maakt een groot verschil en moet daarom dus ook op de juiste wijze worden gekozen. Besteed hier zorgvuldig aandacht aan.

Het aantal groepen dat nodig is

Als je bezig gaat met een groepenkast samenstellen, dan doe je dat natuurlijk wel aan de hand van een vooraf opgesteld plan. Dat betekent bijvoorbeeld dat je kijkt naar het aantal groepen dat je nodig hebt. Door goed te bepalen wat er nodig is om alles in huis goed te laten functioneren, is de kans heel groot dat alles goed verzorgd is vanaf het eerste moment. Houd er wel ook rekening mee dat je eventueel nog wel enkele zaken moet kunnen aanpassen of uitbreiden op de lange termijn.

Zorgen voor de vaste elementen

Een groepenkast samenstellen draait niet alleen om het bepalen van het aantal groepen en die aanleggen. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de vaste elementen goed verzorgd zijn. Zo is er bijvoorbeeld ook een hoofdschakelaar nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er twee aardlekschakelaars in de kast worden opgenomen. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van elementen die in elke groepenkast een plek hebben. Het is dus slim om dit ook allemaal aan te schaffen.

Is zelf samenstellen slim?

Het kan aantrekkelijk zijn om zelf aan de slag te gaan. Toch is een groepenkast samenstellen niet iets waar je lichtzinnig over moet denken. Het is juist belangrijk om te zorgen dat je dit goed in elkaar zet. Het is het hart van jouw installatie en moet dus ook goed in elkaar zitten. Het is daarom dus juist ook heel belangrijk dat alles op de juiste wijze is aangesloten en verzorgd. Alleen al om die reden kan je nadenken of het niet beter is om een expert aan het werk te zetten met het opbouwen van de groepenkast. Ben jij zelf zo’n expert? Dan zal het je lukken door, maar Elektra kopen van goede kwaliteit is hierbij wel erg belangrijk.