Gids voor het kopen, opslaan en verbranden van haardhout

Haardhout verbranden is een geweldige manier om je huis warm te houden in de winter, en het kan ook een leuke bezigheid zijn. Maar als je nog nooit haardhout hebt gekocht, weet je misschien niet waar je moet beginnen. In deze gids geven we informatie over hoe je haardhout koopt, het goed opslaat en het efficiënt verbrandt. Dus als je op zoek bent naar tips over hoe je het meeste uit je haardhout kunt halen, lees dan verder!

Hoe kies je de juiste houtsoort voor je open haard

Bij haardhout zijn er twee hoofdsoorten: hardhout en zachthout. Loofhout, zoals eik en esdoorn, is dichter en brandt langer. Ze zijn ook duurder. Naaldhout, zoals dennen en sparren, is minder dicht en brandt sneller. Maar ze zijn meestal goedkoper dan hardhout.

Dus welke houtsoort moet je kiezen? Dat hangt af van je wensen en budget. Als je haardhout wilt dat de hele nacht meegaat, kies dan voor hardhout. Maar als je op zoek bent naar een meer betaalbare optie, is zacht hout misschien de juiste keuze.

Als je eenmaal hebt besloten welk soort hout je wil, is het tijd om een leverancier te vinden. Als je in een landelijk gebied woont, kun je misschien haardhout vinden bij je plaatselijke bouwmarkt of houthandel. Maar als je in een stad woont, zul je waarschijnlijk haardhout moeten kopen bij een gespecialiseerde handelaar. Gelukkig hebben veel handelaars nu een webshop waarbij je makkelijk vanaf je bank de gewenste houtsoort en hoeveelheid kan bestellen.

Haardhout goed opslaan

Het correct opslaan van haardhout is essentieel als je wilt dat het droog blijft en goed brand. De eerste stap is het vinden van een vlakke plek in je tuin of garage. Als je een haardhoutrek hebt, plaats het dan op deze plek. Als je geen haardhoutrek heeft, kun je er zelf een maken van resthout.

Zodra je haardhoutrek op zijn plaats staat, vul je het met hout. Zorg ervoor dat de stukken klein genoeg zijn om gemakkelijk in je haard te passen. En zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de stukken laat, zodat de lucht kan circuleren.

Als je niet al het hout meteen gaat gebruiken, bedek de bovenkant van de stapel dan met een zeil of een stuk plasticfolie. Zo blijft het hout droog en beschermd tegen weersinvloeden.

Haardhout efficiënt verbranden

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je haardhout zo efficiënt mogelijk brand. Onze beste tips zijn; 

  • Gebruik een vochtigheidsmeter voor haardhout om er zeker van te zijn dat het hout droog genoeg is om te branden.
  • Maak een vuur heet door kleine stukjes aanmaakhout te gebruiken.
  • Hou het vuur aan de gang door geleidelijk grotere stukken hout toe te voegen.

Als je deze tips opvolgt, haal je het meeste uit je haardhout en hou je je huis de hele winter warm. Bedankt voor het lezen!