De ultieme gids voor het kiezen van het perfecte haardhout

Als je haardhout wilt kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Niet alle haardhout is gelijk! In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten haardhout die beschikbaar zijn en waar ze het meest geschikt voor zijn. We zullen je ook enkele tips geven over hoe je het perfecte haardhout voor je behoeften kunt kiezen. Dus, of je nu een doorgewinterde professional bent of voor het eerst haardhout koopt, lees verder voor alle informatie die je nodig hebt!

De verschillende soorten haardhout

De verschillende soorten haardhout zijn hardhout, zachthout en geproduceerd brandhout.

Hardhout, of loofhout, is het beste haardhout om te gebruiken. Het brandt langzaam en gelijkmatig, en produceert veel warmte. Hardhout is onder andere eik, hickory, esdoorn en beuk.

Zachthout is vooral naaldhout, dit is niet zo goed als hardhout haardhout, maar het is nog steeds bruikbaar. Het brandt snel en ongelijkmatig, dus je zult het vaker moeten bijvullen dan met hardhout. Naaldhout is onder andere dennenhout, sparrenhout, cederhout en sparrenhout.

Vervaardigd brandhout wordt gemaakt van zaagsel of andere houtafval producten die met lijm of chemicali├źn aan elkaar worden gebonden. Het is niet zo goed als natuurlijk haardhout omdat het niet zo dicht, dus het brandt niet zo lang of zo heet. Het is echter nog steeds bruikbaar brandhout.

Hoe koop je het perfecte haardhout

Bij het kopen van haardhout zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld; 

  • Het haardhout moet droog zijn en goed doorwinterd: te groen of te nat brandhout brandt niet zo goed en geeft veel rook.
  • Het moet op de juiste maat gesneden zijn voor je open haard of houtkachel: te groot en het zal niet passen, te klein en het zal te snel opbranden.
  • Het haardhout moet vrij zijn van vuil, ongedierte en ander afval: die wil je niet in huis halen!
  • Je moet haardhout kopen van een gerenommeerde dealer: dit is om er zeker van te zijn dat je krijgt waar je voor betaald. Het is verstandig om online recencies en reviews van bestaande klanten te lezen voor je overgaat op aankoop.

Nu je alles weet over haardhout, is het tijd om er op uit te gaan en haardhout te kopen! Vergeet niet om deze tips in gedachten te houden en je zult zeker de perfecte haardhout voor jouw behoeften te vinden. Bedankt voor het lezen!