De belangrijkste redenen om jouw huis te laten schatten

Is een schatting van je huis de moeite waard of heb je er helemaal niets aan? Een aantal belangrijke en essentiële redenen om je huis te laten schatten.

Een onafhankelijke schatter 

Er is tegenwoordig mogelijk om op verschillende manieren je huis te laten schatten. Op internet zijn er heel wat tools te vinden waarmee je binnen een aantal klikken je woning kunt laten schatten. Dit soort waarden zijn gebaseerd op gemiddelden van een of andere database en is niet heel betrouwbaar te noemen. Een immo kantoor geeft ook vaak een gratis geschatte waarde van je woning. Soms speelt hierbij een verkoopargument. Zo’n kantoor schat de waarde van je woning zo hoog mogelijk in en belooft het te verkopen voor die prijs. Een onafhankelijke schatter zit bij een onafhankelijke partij. Deze persoon is vaak een expert landmeter en heeft geen belang om je woning hoger of lager te schatten. Met een onafhankelijke schatter heb je meer zekerheid over de geschatte waarde.

Met een woning laten schatten ken je de juiste prijs

Ken je de vraagprijs van een huis, maar is deze vraagprijs wel realistisch te noemen? Betaal je niet te veel? En dit geldt ook andersom als je je woning wilt verkopen. Is het idee van de verkoopprijs wel juist? Veel mensen laten zich leiden door details of subjectieve criteria. Een onafhankelijk schatter neemt hierbij afstand en schat de waarde zo objectief mogelijk in. Het voordeel van schatten van je woning is dat je vermijdt te veel te betalen als je een huis koopt. En je loopt niet het risico dat je bij de verkoop van je woning een te hoge vraagprijs hanteert.

Ga je je woning verbouwen?

Laat je je woning verbouwen en ben je na de verbouwing overtuigd dat de woning meer waard is? Vraag je af of dit echt wel zo is. Een expert kan je helpen om de verbouwing te bespreken en wat de verbouwing voor invloed heeft op de waarde van je woning. Ook kan een expert je tips geven hoe je de verbouwing het beste en meest effectief kunt aanpakken. 

Hoe zit het met de energiezuinigheid van je woning?

Heel wat experts hebben een opleiding gevolgd tot energiedeskundige. Zij kunnen aangeven wat de extra kosten zijn op het gebied van energie en wat de mogelijke problemen zijn. Dit is van belang als je een woning wilt kopen. Zodoende kun je beter onderhandelen over de prijs. Ben je eigenaar van een woning en wil je gaan verbouwen? Dan zal een expert vaak informatie geven over verplichte energienormen. Zo weet je gelijk waaraan materialen moeten voldoen om je huis energiezuinig te krijgen.