Alles wat je moet weten over steigerhout planken

Als je aan een bouwproject werkt, dan heb je misschien steigerhouten planken nodig om de klus veilig en efficiënt te klaren. In deze blogbijdrage geven we je alle informatie die je moet weten over steigerhout planken. We zullen bespreken wat ze zijn, hoe ze te gebruiken, en de verschillende soorten beschikbaar op de markt. We zullen ook enkele tips geven voor het kiezen van de juiste steigerhout planken voor jouw behoeften.

De geschiedenis van steigerhout planken

De geschiedenis van steigerhout planken kan worden teruggevoerd tot de begindagen van de steigerbouw. Houten steigers werden voor het eerst gebruikt in Engeland in het begin van de jaren 1600. Het hout werd in lange, dunne planken gezaagd die aan elkaar werden gespijkerd om een platform te creëren waarop arbeiders konden staan.

Steigerhout planken worden vandaag de dag nog steeds veel gebruikt omdat ze sterk en duurzaam zijn. Zij kunnen ook gemakkelijk worden verwijderd en voor andere projecten worden hergebruikt. Er zijn drie hoofdtypes van steigerhout planken:

  • Zacht houten steigerplanken: deze worden gemaakt van grenen of vurenhout en zijn het meest voorkomende type steigerplank. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk om mee te werken, maar ze kunnen gemakkelijk splinteren.
  • Hardhouten steigerplanken: deze zijn vaak gemaakt van eikenhout. Ze zijn zwaarder dan zacht houten steigerplanken, maar ze zijn ook duurzamer.
  • Composiet steigerplanken: Deze planken zijn gemaakt van een mengsel van hout en kunststof. Ze zijn het duurste type steigerplank, maar ze zijn ook het duurzaamst.

Waar kun je steigerhout planken voor gebruiken

Je kunt steigerhout planken uiteraard gebruiken om steigers mee te bouwen, maar het is goed voor veel meer dan dat. Steigerhouten planken kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid van taken, zoals:

  • Het bouwen van tijdelijke muren of een tuinhek.
  • Het maken van verschillende soorten meubels, zoals rustieke banken en stoelen.
  • Frames voor schilderijen. 

Hoe kies je de juiste steigerhout planken

Bij het kiezen van steigerhouten planken zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. 

  • Ten eerste moet je rekening houden met het gewicht van de steigerplanken. Je moet ervoor zorgen dat ze het gewicht kunnen dragen van de materialen die je gaat gebruiken. 
  • Ten tweede, denk na over de lengte van je project. Je zult ervoor willen zorgen dat ze lang genoeg zijn om geen planken aan elkaar hoeven te verbinden voor een oppervlak. Maar het is ook fijn als je ze niet hoeft te zagen. 
  • Ten derde zijn steigerhouten planken er in verschillende breedtes. Kies de breedte die geschikt is voor jouw project 
  • Ten slotte kunnen steigerplanken recht of gebogen zijn. Gebogen steigerplanken zijn duurder, maar ze bieden een stabieler oppervlak.

Nu je alles weet over steigerhout planken, ben je klaar om aan je volgende project te beginnen! We hopen dat dit blogartikel nuttig is geweest, bedankt voor het lezen!